Euroliga 2023 – výsledky po základnej časti

(Panthers Trnava-SK, Apollo Bratislava-SK, ERD Softball-HU, Jánossomorja Rascals-HU, Lady Pirates Zagreb-CRO, Medvednica-CRO, Princ Zagreb-CRO)

Aj v tomto roku sme súčasťou medzinárodného projektu stredoeurópskej ženskej softballovej Euroligy, ktorú v roku 2023 tvorí 7 tímov z Maďarska, Chorvátska a Slovenska. Euroliga sa už tradične hrá turnajovým spôsobom a každá krajina v priebehu sezóny usporiada aspoň jeden alebo viac turnajov, podľa časových a finančných možností. Jednotlivé tímy majú povinnosť zúčastniť sa troch zo štyroch turnajov.

Rozpis Euroligy 2023 bol nasledovný:

Novinkou tohto roka je oficiálny zápis zápasov cez aplikáciu MyBallclub, čo robí z Euroligy oficiálny projekt s podporou od WBSC. Za toto vylepšenie ďakujeme Petre Čižmič z Princu Záhreb, ktorá sa v tomto roku zároveň stala predsedníčkou rozvojovej komisie WBSC pre Európu. Veľká gratulácia!!!

Priebežné výsledky a správy z turnajov Euroligy sú teda online na linku: https://www.wbsceurope.org/en/events/2023-central-europe-womens-softball-euroleague/home

A jednotlivé hráčske štatistiky sú tu: https://www.wbsceurope.org/en/events/2023-central-europe-womens-softball-euroleague/stats/general/all

Vráťme sa k hodnoteniu turnaja, ktorý sa odohral v Trnave 1.-2.7.2023.

Do turnaja sme mali vstúpiť zápasom s Apollo Bratislava o 10:00 ráno. Organizačný tím si však namiesto rannej kávičky dal rozcvičku v podobe záchrany rozmočeného ihriska po nočnom daždi. Začína to byť úsmevná klasika – deň pred turnajom sa počasie vyzúri a my musíme potom robiť na ihrisku zázraky na počkanie. Ale už sme v tom profíci :- ) Vynútilo si to iba mierny posun času sobotných zápasov.

O 11:00 bolo všetko pod kontrolou a začal sa zápas Trnavy proti silnému súperovi. Apollo nastúpilo s nabitou súpiskou – na tento konkrétny zápas sa dostavili všetky bratislavské hráčky ženskej softballovej reprezentácie a tiež legionárky z českej ligy. Apollo nemienilo nechávať nič na náhodu. Na našej súpiske figurovali mená hráčok, ktoré tvoria kostru kadetsko-juniorského tímu a tie boli doplnené o 4 ženy. V zápase sme sa však trápili a dostali sme od súperiek slušný výprask 13:1. Súperky na nás vytiahli zaujímavú taktiku – počas zápasu namiesto odpalov zahrali veľa ulievok. Už dávno sme nemali možnosť otestovať našu reakciu na takúto hru v skutočnom zápase. Týmto spôsobom dokázali efektívne dostať bežcov na méty a potom stačil jeden podarený odpal do zadného poľa a mohli zbierať body. Je treba uznať silu súpera a pamätať na to pri príprave na finálový turnaj. Za náš jediný skórovací bod ďakujeme našej stálici na nadhode, Táni Borisovej, ktorá dostala neľahkú úlohu – dohádzať zápas a pokúsiť sa o zastavenie súpera na pálke.

V našom ďalšom sobotnom zápase proti Jánossomorja Rascals, HU sme už dosiahli želané víťazstvo s pôsobivým skóre 18-4. K tomuto zápasu vieme povedať len toľko, že súper bol síce slabší, ale bojovný. Zvíťazili sme presvedčivo, lebo sme aktívne pálili a v zápase sme neustále kráčali za víťazstvom. Útok súpera sme dokázali včas zastaviť.

Posledný sobotný zápas medzi Jánossomorja Rascals a Lady Pirates však môžeme vyhlásiť za zápas dňa. Vyrovnaní súperi, zápas plný intenzívnych akcií, vedenie sa prelievalo z jednej na druhú stranu. Tieto dva tímy bojovali neuveriteľné 4 hodiny. Takýto dlhý zápas sa zažije len zriedkakedy a najviac by nám o ňom vedeli povedať rozhodcovia, ktorí napriek horúčave a pískaniu od samého rána nestratili zmysel pre objektívnosť a zvládli to ako profesionáli až do samého konca. Lady Pirates napokon zvíťazili nad Rascals so skóre 18-13.

V nedeľu boli na programe opäť 3 zápasy.

V prvom zápase dominovala Trnava Panthers proti Lady Pirates Záhreb a presvedčivo sme zvíťazili so skóre 16:5. Lady Pirates Záhreb potom čelili silnej výzve Apollo Bratislava, ktorej výsledkom bolo víťazstvo 15:5. Na záver víkendu sa na ihrisku Trnavy proti sebe postavili Jánossomorja Rascals a Apollo Bratislava. Z víťazstva napokon vyšlo Apollo Bratislava, ktoré zdolalo Rascals s konečným skóre 17-10. Pre vysvetlenie tohto skóre treba povedať, že Apollo si už zahralo v tradičnej zostave bez svojich silných posíl.

Po skončení tretieho víkendu je priebežné poradie v Stredoeurópskej softbalovej Eurolige žien 2023 nasledovné:

  1. Princ Záhreb (CRO) – 5 víťazstiev, 1 prehra
  2. Érd Baseball és Softball Club (HUN) – 4 víťazstvá, 2 prehry
  3. Apollo Bratislava (SVK) – 4 víťazstvá, 2 prehry
  4. Trnava Panthers (SVK) – 3 víťazstvá, 3 prehry
  5. Lady Pirates Záhreb (CRO) – 2 víťazstvá, 4 prehry
  6. Medvednica (CRO) – 2 víťazstvá, 4 prehry
  7. Jánossomorja Rascals (HUN) – 1 víťazstvo, 5 prehier

 

Finálové turnaje sa budú hrať súbežne v Trnave a v Bratislave v termíne 16.-17.9. Na zápasy Vás všetkých včas pozveme prostredníctvom našej webovej stránky, Instagramu, Facebooku, Trnavského rádia a MTT. Dievčatám budeme držať place, aby po nie najlepšom umiestnení v základnej časti opäť pozbierali silu a sebavedomie a zapojili sa do boja o víťazstvo v Eurolige.