Ohliadnutie sa za sezónou 2020

Začiatok novej softballovej sezóny je tu. A aká bola tá minuloročná?

Minulý ročník hodnotíme ako veľmi náročný. Tréningový proces bol ovplyvnený dodržiavaním prísnych opatrení a nebolo možné trénovať na 100%. Plánované termíny ligových zápasov sa posúvali. Celá liga bola zhustená a musela byť odohraná vo veľmi krátkom čase. Neustále sa nám menili podmienky aj účasti v medzinárodnej lige a medzinárodných turnajoch. Napríklad naša najmladšia kategória U12 sa nemohla zúčastniť žiadneho zahraničného turnaja, čo nás veľmi mrzí.

Diváci, oddelení odstupom, svoje emócie skrývali za rúško, dievčatá sa pripravovali na zápasy po skupinách s prísnym režimom (rúško, odstup, dezinfekcia)  a to nebolo to pravé orechové, čo tímový šport ponúka.

Na základe opatrení proti šíreniu vírusu COVID-19, bola koncom roku 2020 prerušená akákoľvek skupinová tréningová činnosť. Hráčky starších kategórii trénujú individuálne. Situácia v našej najmladšej vekovej kategórii je zúfalá. Ide o dievčatá (deti) do 12 rokov, ktoré nemajú návyky na to, aby vedeli individuálne trénovať. V tejto kategórii nám veľmi chýba osobný prístup k hráčkam, ktorým by sme ich vedeli viac motivovať a udržať pri športe – softballe. Aj vzhľadom k tomu, sme sa rozhodli podporiť iniciatívu za návrat amatérskeho športu: https://www.peticie.com/za_navrat_sportu

Sezóna 2020 v jednotlivých kategóriách:

Kategória do 12 rokov – U12

Družstvo bolo vytvorené spolu s chlapcami z klubu BK Angels Trnava a prihlásené do Moravsko-sliezskej softballovej ligy a do Slovenskej baseballovej ligy. Z dôvodu nariadených opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19, nám nebolo umožnené vycestovať do ČR a zúčastniť sa Moravsko-sliezskej softballovej ligy v potrebných termínoch. Tieto zápasy sme nahradili vzájomnými zápasmi v rámci nášho klubu a klubu BK Angels Trnava.

Ako prípravu na Moravsko-sliezsku ligu, sa stihlo naše zmiešané družstvo zúčastniť turnaja v Hrotoviciach v ČR, v novembri 2019, kde si vybojovali pekné 6.miesto.

Program Slovenskej baseballovej ligy sa odohral v dvoch častiach.

Jún 2020 – prvé ligové zápasy sa odohrali v Bratislave na ihrisku BK Apollo Bratislava proti domácemu družstvu. Deti si tak po dlhej hernej prestávke zmerali sily so súperom, ktorý má väčšie skúsenosti z predošlých dvoch rokov v tejto súťaži.

September 2020 – družstvo absolvovalo na ihrisku BK Apollo Bratislava prípravné zápasy.

Október 2020 – naším súperom vo finálových zápasoch bolo družstvo BK Apollo Bratislava. Finálové zápasy sa odohrali v Trnave. Zápasy boli veľmi napínavé, no nakoniec sa po dvoch výhrach stal majstrom SR náš súper z Bratislavy a náš zmiešaný tím si tak odniesol domov strieborné medaily.

Kategória do 16 rokov – Kadetky

Kadetky Panthers v sezóne 2020 pôsobili v Slovenskej kadetskej lige a zároveň hrali ČLK (Českou ligu kadetek).

V slovenskej lige sa im darilo, do finále postúpili s Apollom Bratislava, kde zvíťazili v oboch zápasoch a získali titul majstra SR.

V českej lige obsadili v základnej časti v jednotlivých turnajoch postupne:

  1. kolo   –   1. miesto v Roudniciach
  2. kolo   –   1. miesto v Merklíne
  3. kolo   –   2. miesto v Pardubiciach

V uplynulom roku sa nám podarilo do zostavy zapracovať 5 nových hráčok. Zároveň viaceré naše kadetky začali pravidelne nastupovať za tím žien Panthers, kde sa svojimi výkonmi prezentovali v dobrom svetle.

Kategória nad 18 rokov – Ženy

Tím žien reprezentuje klub Trnava Panthers hlavne na medzinárodnej úrovni. Okrem slovenskej ligy sa každoročne zúčastňuje softballovej ligy v Čechách a medzinárodnej ligy „Interliga“, ktorej súčasťou sú tímy z Chorvátska, Maďarska, Čiech, Bulharska a Rakúska. Situácia nielen u nás, ale aj v susedných krajinách neumožňovala dlhodobú súťaž za účasti zahraničných tímov a tak sa náš tím sústredil na slovenskú ligu.

Jarná časť slovenskej ligy bola preložená na leto, a tak mali dievčatá postarané o nahustený program, ktorý aj napriek tréningovému výpadku zvládli veľmi dobre a postúpili do finálových zápasov, ktoré sa odohrali na jeseň. Finálovým súperom sa stal tím Apollo Bratislava. Tri zápasy rozhodli o tom, že tím našich žien, napokon získal druhé miesto. Zápasy boli veľmi vyrovnané o čom svedčí aj fakt, že o majstrovi SR rozhodol až tretí zápas, ktorý v oficiálnom hracom čase skončil nerozhodne a musel byť predlžovaný.

Kategória Slowpitch

Príprava na sezónu 2020 bola výrazne ovplyvnená opatreniami proti šíreniu vírusu COVID-19, tak ako všetko okolo nás. Zúčastňovali sme sa hlavne jednorazových turnajov v Českej republike.

13.6.-14.6. Otvírák Domažlice – 3.miesto✅

27.6.-28.6. Four rivers cup Plzeň – 3.miesto✅

4.7.-5.7. Rýbrcoul Mladé Buky – 4.miesto✅

8.8.-9.8. O pohár rytíře Truta Trutnov – 3.miesto✅

15.8.-16.8. Oldstars cup Trnava – 1.miesto✅

29.8.-30.8. Krígeľ cup Trnava – 4.miesto✅

Vďaka výhre na turnaji „Oldstars cup Trnava“, sme sa po rokoch stali opäť majstrami Slovenska, čo nás veľmi teší.