Parádny tohtoročný Krígeľ sme si užili! (Oldstars Funny)

Už III.ročník si zapísal trnavský slowpitchový turnaj Krígeľ 2019. A aj tento rok bol turnaj súčasťou Českej slowpitchovej ligy. Pre veľký záujem z radov hráčok, či hráčov sme nakoniec vytvorili dva tímy (škoda, že taký záujem nie je o ostatné „výjazdové“ turnaje, kde zostavu musíme doslova lepiť). Oba tímy sa postavili viac-menej vyvážene (hlavne nadhod) a dúfali sme, že aspoň jeden tím zabojuje, aby jeden z krígľov ostal doma.
Ja napíšem „život“ na turnaji tímu „Funny“, ktorý som mal na starosti. Zostavy som „varil“ síce vlastnou hlavou, ale často som konzultoval postupy s hráčmi a skutočne som bol rád, že všetci pochopili, že chcem, aby mali nielen radosť z hry, ale aj radosť z výhry . V skupine sme vyfasovali top favorita Wayneov, náš team Oldstars Trnava, Trutnov HSM a Goodsports z Devínskej.
Waynes Pardubice – Oldstars funny 9:0
Wayni nenechali na pochybách, kto je úradujúci majster. Bojovali sme statočne, ale nedokázali sme najmä vybehať zadné pole, kde potom unikli 3-4 body po hitoch súpera. Skôr ma mrzelo, že sme nedokázali dotiahnuť domov aspoň bod, lebo na métach sme boli. Ale nebol to zlý začiatok.
Oldstars funny – Oldstras 1:6
Našich parťákov sme potrápili, aby si nemysleli 🙂 … Bojovali sme čo to dalo, pálili sme, ale zasa sme nedokázali dotiahnuť bežcov domov. Mne sa aspoň začala ako-tak kryštalizovať základná zostava pre ďalšie boje. Potrebovali sme ďalších dvoch súperov poraziť, aby sme dostali do štvrťfinále a splnili náš cieľ (do 6.miesta).
Trutnov HSM – Oldstars funny 5:6
Tak toto bol prvý z našich zaujímavých zápasov na tomto turnaji. Mladý a ambiciózny team z Trutnova sa do nás na úvod oprel, my sme snažili kontrovať, ale znova sme sa pomaly rozbiehali na pálke. Avšak v priebehu zápasu sa nám podarilo získať tesné vedenie, ktoré sme potom statočne ubránili. Bol to pekný zápas s dobrými obranami i snahou páliť. My sme dokázali prekročiť svoj tieň po dvoch prehrách a ukázali sme bojovného ducha tímu, keď infield lietal, hádzal sa po odpaloch, zadné behalo tiež o dušu. Fakt super tímový výkon.

Aďa berie 1M
Oldstars funny – Goodsports Devínska N.V. 9:3
Priznám sa, že som čakal, že nás mládežníci riadne prevetrajú, ale my sme mali celý zápas pod kontrolou ako v obrane, tak i v útoku. Na pálke sa tuším každý dostal na métu, či už po odpale, či BB-čku. Nič sme však nepodceňovali a hrali naplno. Horšie to bolo v dagoute, takú atmosféru, keď vyhrávate som asi ani nezažil. Riešili sme veci, ktoré silno narúšajú sústredenie na zápas a mal som čo robiť, aby som situáciu aj s niektorými rozvážnejšími hráčmi udržal v pokojnej atmosfére – ale asi to bolo i vplyvom veľkého tepla, či dlhého dňa na ihrisku. Na toto si však musíme dať pozor!
ALE – jupííí ideme do štvrťfinále !!! Skvelé ukončenie náročného hracieho dňa!
ŠTVRŤFINÁLE
Slowpitch Plzeň – Oldstars funny 6:11
Do zápasu nastupuje v pohode, lebo cieľ se splnili, tak chcem, aby si zahrali i tí, ktorí stáli predchádzajúce zápasy. Plzeňákom sezóna ide a na turnajoch i v tabuľke sú hore. Dobrý team ako v obrane, tak i na pálke s reprezentačným nadhadzovačom – takže som čakal zápas, kde bude rozhodovať pár dobehov, či chýb v obrane. Súper začal zostra a po 1.zmene vedie 3:0. Ale potom nastupujeme my … pálka ide priam neuveriteľne, ťahúni pália (Dudy, Efendi, Matúš, Katka, Aďa, Erika i Sisa), Jersey sa blysne 3 bodovým homerunom. Zápas dohrávame s prehľadom v obrane – nenaháňame bežcov, ale outami na 1M. Tak tento zápas som si užil – jednoducho P A R Á D A!!! Úžasná pohoda v dagoute, istota v obrane a silná pálka – čo viac si kouč môže priať ?
SEMIFINÁLE
Waynes Pardubice – Oldstars funny 18:0
Nuž k tomuto zápasu len toľko, súper pálil ako z učebnice — tvrdé hity do dier, k tomu rýchly a agresívny beh po métach, v obrane veľká súhra a rýchlosť. My sme bojovali čo to dalo, skúsili sme premiešať zostavu, zrýchlili sme zadné pole, ale nič to nepomohlo. Nakoniec som stiahol niektorých hráčov (škoda, len že dievčatá nemali nikoho na striedačke), aby sme do súboja o 3.miesto išli aspoň trocha oddýchnutý. Horšie, že sa nám zranil Efendi a dohrával s veľkými bolesťami kolena.
SÚBOJ O 3. MIESTO
Rytíři Trutnov – Oldstars funny 7:4
„Preclíkovci“ mali opäť veľmi solídne poskladaný team a tak ich prehra v semifinále s našimi Oldstars bola prekvapením (ale bol to faaakt perfektný zápas). Ja som čakal, čo to urobí s našim tímom, ktorý už mal toho „plné trubky“ – zranený Efendi, Aďa musela do práce, Liv v nedeľu nehrala, Sisa odhádzala celý turnaj, Katku trápila noha – všetci unavení od tepla i z predchádzajúceho zápasu. Bojujeme nielen so súperom, ale aj sami so sebou. Súper získava body, my sa trápime, hoci bojujeme čo to dá. V 3.zmene však zdvihneme odhodlane hlavu a 4 dobehmi znížime náskok na 2 body (pekným 2-metovým hitom sa blysla Saška, ktorá hasila situáciu s nedostatkom dievčat po Adinom odchode do práce…). Rytíři však pridávajú dobeh a v nasledujúcej zmene sme už nedokázali zápas zdramatizovať. Bol som však hrdý na svoj team, ako dokázal z ťažkej situácie zdvihnúť hlavu a ukázať silu a srdce a skúsiť obrátiť zápas! 4.miesto je pre mňa skvelé a bol som rád koučom týchto skvelých ľudí!

coach v akcii
Ako obvykle pridám krátke zhodnotenie tímu i hráčov:
Ako team sme navonok a asi i zvnútra vyzeralo nesúrodo. Mali sme v tíme hráčov, ktorí už čo to nahrali (Dudy, Efendi, Aďa, Katka, Sisa), navrátilca k pálke (Matúš), legionára (Jersey), hráčku fastpitchu (Erika) začiatočníkov (Laco, Seťo, Liv, Lucia K.), či tínedžera (Saška), no a ja… Ale počas turnaja sme bojovali a dali zo seba to najlepšie čo sme vedeli. To je niekedy viac ako keď viete hrať, ale nedáte do hry kus odhodlania, bojovnosti a energie.
Nadhod – Sisa – odhádzala celý turnaj, až som sa čudoval, že jej „neodišla“ ruka po operácii. Hádzala skvele, najmä ak jej kečer pomáhal a snažil sa usmerniť ju s nadhodmi – táto cesta je dobrá. Rada s točenými loptami, ale stále platí ?. Na pálke už neišla do každého nadhodu, čo bolo dobre a pálka bola solídna, hoci obaja vieme, že má naviac.
Kečer – tu sa vystriedali traja hráči. Ako obvykle seba nehodnotím, to prenechám ostatným ?.
Laco – bolo na ňom vidno ako strašne chce, ale výpadok z tréningu bolo na ňom vidno. Ale pomáhal Sise čo to dalo. Len sa musí naučiť hrať na kečrovi, nemôže hrať „všade“ a potom chýba na svojej méte. Na pálke má naviac, ale výpadok bol vidno i tu, ale vážne si cením bojovnosť. Rovnako si cením jeho pomoc pri koučovaní tímu, ak nehrá – takto si predstavujem hráčov, ktorý ostatnú na lavičke, ale sú stále v hre a pripravení.
Seťo – hral v zadnom (kde by on chcel stále hrať) a na kečrovi. Rozumiem a vedel som, že tam nehrával. Musí sa naučiť poznať a čítať hru a na pálke sa hlavne musí uvoľniť. Obe tieto veci sa však naučí, ak odohrá viac zápasov, turnajov, lebo jeden turnaj do roka je málo a potom progres z tréningu sa stráca, čo je škoda, lebo pri jeho výške by mohol sekundovať Braňovi v zadnom poli. Je to celé na ňom.
1.méta – tu bojovali Katka a Aďa. Myslím, že môžem pokojne obe zhrnúť do hodnotenia. Obe ukázali, že sa o ne môže tím oprieť a svoje posty bránia spoľahlivo a obetavo. Obe hrali so zranením celý turnaj, ale hrali ako by im nič nebolo – vážne dievčatá klobúk dole! Na pálke obe výborne, len snáď Katka mala fakt smolu, keď niekedy aj parádny linedrive do zadného našiel obrancu.
2.méta – Efendi – ja pri tomto človeku snáď ani neviem čo napísať…. Klamem – je toho veľa…. Skvelá hra na méte, skvelé čítanie hry, dobrá komunikácia s nadhodom – na pálke výborne. A v dagoute? S Dudym a Luckou D. sa starali o pohodu – za čo im ďakujem… Veľmi ma mrzelo zranenie a som rád, že to nie je nakoniec nič vážne, hoci to opuchnuté koleno vyzeralo hocijako.
3.méta – tu hrala hlavne Aďa, ktorú som už hodnotil.
Spojka – Dudy – tak tento pán hráč bol oporou tímu nielen na ihrisku, ale i mimo neho ?. Úžasná obetavosť v obrane, rýchlosť v behu po métach, výborná pálka (hoci on by isto chcel ešte viac). Příbram vole! Amasoma! ?
Zadné pole
Erika – splnila v zadnom poli, čo som od nej očakával. Silná ruka je veľká devíza, treba skôr pridať na čítaní hry a rýchlosti spracovania – ale bol som s jej prácou spokojný. Na pálke, pokiaľ bola sústredná, tak to boli pekné hity – akonáhle sa „oplašovala“ (na šťastie toho veľa nebolo), tak „nič“.
Jersey – v zadnom poli tak u mňa stredne. Boli situácie, ktoré mohol vyriešiť skôr a rýchlejšie, ale pravda, že nič zásadné nepokazil. Pálka – ja som nevedel pochopiť prečo páli tak ako páli. Vďaka Katke sa zistilo, že moje signály čítal ako je naučený z Nemecka. Keď sme odstránili tento komunikačný „error“, tak prišiel homerun – ale prišiel v pravú chvíľu.
Matúš – rýchly hráč a veľmi sa teším, že takéhoto hráča máme v tíme. Vidno na ňom, že hral – len si potrebuje oživiť niektoré mechaniky a naplno rozvinúť motoriku pálky. V zadnom poli dobre, ale ešte lepšie sa mi ukazoval v infielde. Na pálke priam spoľahlivo, vždy minimálne méta. Len tak ďalej.
Lucia K. – hráčka, ktorá nám pomáha na turnajoch. Teší ma, že ona sa teší z hry a berie veci ako idú, aj keď nehrá a pomáha na métach a na striedačke. Vidno na nej tréningový výpadok – možno jeden tréning týždenne by nebol na škodu a isto by jej zručnosti boli ešte lepšie, lebo možnosti tam vidím.
Liv – veľa lôpt počas turnaja na ňu neišlo, ťažko mi takto hodnotiť. Čo je jej veľkou devízou je priam energický zápal pre hru – do všetkého ide naplno. Na pálku ide tak, že s tou energiou by mala páliť do zadného… Treba však napísať, že jej chýbajú skúsenosti zo zápasov a niekedy väčší pokoj a prehľad pri hre.
Saška – tímu veľmi pomohla pri poslednom zápase. Výborne chytila dva tvrdé odpaly do zadného a potom na pálke prekvapila 2-metovým linedrivom do zadného. Len tak ďalej.
Lucka D. – tej sa chcem poďakovať za starostlivosť o našich legionárov, za krtečkov a dobrú náladu počas turnaja.
Celý team okrem hry pomáhal pri organizácii (stavania ihrísk, rozhodovanie, upratovanie), takže v celkovom kontexte je 4.miesto úúúžasný výsledok.
Už teraz teším na ďalšie zápasy, turnaje s týmito oldstárs ľuďmi!
Rišo