Správa z ESCA kempu

V dňoch 26. až 30. októbra sme sa v Holandskom Diessene zúčastnili „ESCA Training Camp 2022“, kempu pre trénerov a hráčky, ktorého heslom bolo: GETTING BETTER TOGETHER – Spolu lepšími.

Kempu sa zúčastnilo viac ako 60 hráčov a trénerov zo šestnástich krajín, aby sa spoločne pod vedením špičkových inštruktorov z celého sveta a v znamení jeho hesla posunuli ďalej, či už ako tréneri, alebo ako hráči.

Hoci sme presne nevedeli, čo od kempu očakávať, odporúčania a propagácia kempu nás motivovali ísť. Pri rozhodovaní pomohlo aj to, že v minulosti sa kempu zúčastnilo viacero hráčov a trénerov zo Slovenska a všetci popisovali kemp len v superlatívoch. Takže naša voľba bola jasná …… ideme 🙂

My (tréneri), sme sa na kemp prihlásili s cieľom naučiť sa nové metódy, spôsoby práce s našimi tímami. Každý z nás pracuje s inou vekovou kategóriou a je dobré, keď jednotlivé kategórie na seba nadväzujú – aby nevznikali veľké rozdiely či skoky pri prechode z mladšej kategórie do staršej.

Na kempe nám ukázali ako sa pripravovať na tréningy, na zápasy, ako pracovať s mládežníckymi tímami, na čo sa treba zameriavať po hernej stránke. Vyzdvihovali  potrebu dôležitosti mentálnej prípravy nielen trénera, ale aj hráčok. Pripomínali nám, že máme veľký vplyv na to, ako sa budú naše hráčky rozvíjať, zlepšovať a pristupovať k tréningom a zápasom. Hráčkam pripomínali, že by mali počúvať rady trénerov, snažiť sa pochopiť, čo sa od nich očakáva a na čom by mali pracovať.

Praktické aktivity na kempe zaujali nielen hráčov, ale aj nás trénerov. Zahŕňali workshopy v triede, individuálne a malé skupinové tréningy, herné situácie a herné súťaže, plus množstvo podujatí zameraných na zručností určených na učenie aj zábavu. Aktivity boli zamerané na zlepšenie pálenia, behu po métach, či techniky slajdovania (celkovo viac ako 10 workshopov a spolu viac ako 30 hodín softballu).

V predposledný deň kempu sme boli rozdelení do tímov – hráčky si zahrali zápasy a úlohou trénerov bola príprava rozcvičky, tréningu, koučovanie v zápase a nakoniec analýza zápasov.

Na záver kempu si zahrali zápas aj tréneri proti inštruktorom kempu, čo bola veľká  zábava.

Za obrovský prínos považujeme, že v roli inštruktorov kempu figurovali hráčky ako Marta Gasparotto, Elisa Cecchetti či Martina Beate (automaticky sa stali idolmi mnohých dievčat z tábora), ktoré sú v našej komunite veľmi dobre známe. Kyla Holas a ostatní inštruktori navyše dokázali všetkých zaujať a odovzdať im množstvo užitočných informácií.

Trnavský softballový klub „Trnava Panthers“ reprezentovali celkovo traja tréneri a dve hráčky. Všetkým sa kemp veľmi páčil, odniesli si množstvo informácií, skúseností, ukážok a cvičení. Teší nás, že hráčky odchádzali z kempu veľmi motivované, aby pracovali na sebe ešte viac a neustále sa zlepšovali. Na otázku, či by sa kempu opäť zúčastnili, všetky odpovedali jednoznačným ÁNO. Z tábora sa im ani nechcelo ísť domov.

Na záver by sme chceli dodať, že  všetci sme si kemp užili, nasávali sme každou chvíľou nové informácie, poznatky – teoretické aj praktické. Odchádzali sme spokojní a nabudení do ďalšej práce.

A pre tých, ktorí váhajú, či sa tohto kempu v budúcnosti zúčastniť – určite ÁNO J

Fotky z campu:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=europeansoftball&set=a.10158587249896288