Ženy Trnava Panthers v Premiér cupe

V najprestížnejšom a najvyššom európskom klubovom turnaji, Women´s European Premiere cup, sa naposledy predstavil slovenský softballový tím v roku 2001. Z celkovo štyroch slovenských účastí, dva krát skončili slovenské tímy na predposlednom mieste (Spiders BA – 1999,  Panthers TT – 2000) a dva krát na poslednom mieste (Crows KE – 1995, MASK PK – 2001). Posledným miestom v roku 2001 slovenské tímy z prestížnej súťaže vypadli. Až skvelým výsledkom Trnava Panthers v minulom roku na Európskom pohári, vybojovali postup na Premiere cupe pre majstra Slovenska. Trnava Panthers, majster Slovenska v roku 2018, sa tak zúčastnil v auguste Premiér cupu v Bollate. Bola to pre náš tím neskutočná výzva. Stretli sme sa v priamych zápasoch s najvyššou európskou špičkou posilnenou o vynikajúce, väčšinou americké hráčky. Skúsiť si priamu konfrontáciu s hráčkami ako : sestry Cecchetti, Samantha Show, Laura Wissink, Monica Perry, Shea Smith, Hayley Hilburn, Veronika Pecková či takmer kompletné francúzske, talianske, nemecké, belgické reprezentácie bol pre nás softballový sen. Úspechom pre nás by bolo udržať sa (neskončiť posledný) v tejto súťaži. Aj kvôli tomuto cieľu sme sa snažili posilniť. Z českých Snails sme nahosťovali americkú nadhadzovačku Morgan Ray a Elišku Stejskalovú. Zo Storms Jozefínu Báčovú. Trnavské hráčky sme ešte posilnili hráčkami z Apolla.

  1. augusta sme vycestovali smer Bollate. Cesta prebehla bez komplikácií. Ubytovali sme sa vo vynikajúcom hoteli a pripravovali na prvý pondelňajší zápas. Ten sme odohrali proti Les Comanches. Proti nám sa postavila francúzska repre. Dievčatá zahrali skvelo. Dokonale sme sa pripravili na ich rýchle hráčky a prakticky bez chýb sme vyhrali 4:3. Neskutočný úvod.

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/03.htm

Druhý zápas sme odohrali so švajčiarským Barracudas. Po prvom víťazstve sme v prípade víťazstva mohli pomýšľať na senzačný postup do finálovej skupiny. Znova sme zahrali skvelo. Jedinou prekážkou bola vynikajúca americká nadhadzovačka z NPF Monica Perry. Celý zápas sme sa nevedeli cez ňu presadiť a prehrali sme 0:1.

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/11.htm

Český majster Žraloci Ledenice bol náš tretí súper. Dievčatá odohrali ďalší vynikajúci zápas. Vo vyrovnanom závere rozhodli chybičky, ktorým sme sa nevyhli a v deviatej zmene sme prehrali o bod 6:7.

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/08.htm

Posledný zápas nás čakal s najväčším favoritom celého turnaja, domácim Bollate. Tím prešpikovaný talianskými reprezentantkami a posilnený o američanky Samanthu Show, Ayannu Andrews holanďanky Lauru Wissink, Maxime Van Dalen bol pre nás večerným talianským sviatkom. Chceli sme odohrať dôstojný zápas, čo sa nám aj podarilo. Talianky sme dotiali až do šiestej zmeny. Bez ohľadu na výsledok, verím, že každá hráčka si zápas užila. Vynikajúci súper, večerný čas, množstvo divákov, perfektné ihrisko, proste elektrizujúca atmosféra…

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/20.htm

V prvom  zápase o udržanie sme nastúpili proti nemeckému majstrovi Wesselink Vermins. Jediný zápas, ktorý nám absolútne nevyšiel. Proste, čo sme skúsili to nevyšlo. Aj také zápasy sa udejú.

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/24.htm

Posledný zápas proti belgickému majstrovi Hoboken Pioneers sme museli vyhrať. Jedine víťazstvo nám zaručilo udržanie sa v Premier cupe. Dievčatá znova podali bezchybný výkon. S prehľadom sme zápas doviedli do víťazného konca a udržali pre slovenského majstra tento skvelý turnaj.

http://competition.europeansoftball.org/2019/bollate/games/30.htm

 

Z desiatich majstrov najlepších softballových zemí sme skončili na siedmom mieste. Jedná sa o najlepší výsledok v histórii slovenského tímu v Premier cupe. Dievčatá si mohli vyskúšať najlepší softball aký sa v Európe hrá. Dúfam, že ich to povzbudí do ďalšej práce. Chcem sa poďakovať každej jednej hráčke za neskutočný zážitok. Odohrali vynikajúce zápasy, v ktorých väčšinou boli súperovi vyrovnané. Odovzdali všetko čo v nich je a potešilo, že aj na európsku špičku to platilo. Či to bude mať povzbudivý efekt? Záleží len na nich.

 

Ďakujem Rasťo Sokolovský.